Tudnivalók az önkéntesek részére

Mi a teendőm meseolvasóként?

A meseolvasók feladata, hogy egy kis színt vigyenek a kórházban fekvő gyerekek mindennapjaiba egy mese felolvasásával vagy a gyerekekkel közösen játszható, egyszerű interaktív játékokkal (pl. Bolha, Barckhoba, Amerikából jöttünk…).

 • A klinikán való tartózkodásod során nem csak egy kórterem betegeinek okozhatsz örömet. Annyi kórterem kis betegei számítanak a megjelenésedre, ahány helyet foglaltál.
 • A lefoglalt alkalom napján a Gyermekgyógyászati Klinikára érkezve (Pallagi úti sorompós bejáratnál balra a második épület) a szervezők fognak Téged fogadni. Ők biztosítják számodra az eszközöket (mesekönyv, egyszerű interaktív játékok eszközei) és eligazítanak az intézményen belül, így biztosan nem fogsz eltévedni.
 • Fontos tudnod, hogy a meseolvasási és játszási idő minden nap 14:00 és 17:00 között van. Ez azt jelenti, hogy 3 óra áll a rendelkezésedre ahhoz, hogy a klinikán tartózkodva foglalkozz a gyerekekkel. Az érkezésed és távozásod idejét szabadon választod meg ezen a 3 órán belül, így nem muszáj pontosan 14:00-kor érkezned vagy 17:00-ig maradnod.

Például: Ha egy órán keresztül érsz rá és 3 kórterembe is be szeretnél menni, foglalj le 3 helyet! Így kb. 20 percet fogsz eltölteni egy-egy kórteremben. Ezt a 3×20 percet a Te kedved és a gyerekek igényei szerint feloszthatod úgy, hogy az egyik helyiségben mesét olvasol, a másikban kirakózol a gyerekekkel, míg a harmadikban játszol velük egy interaktív játékot (pl. Amerikából jöttem…).

 • Miután végeztél, a szervezőknél add le a felvett könyveket, játékeszközöket! Ekkor lesz lehetőséged egy emlékfotó elkészíttetésére.
 • Fontos készülnöd arra, hogy a kórházban fekvő gyerekek gyakran nem érzik jól magukat, fájdalmaik vannak, nyűgösek. Így nem biztos, hogy mindig olyan örömmel tudnak fogadni a kórterembe lépve, mint amire számítasz. A Gyermekgyógyászati Klinikán különböző korosztályokkal találkozhatsz, ami szintén befolyásolja az igényeket, az általuk kedvelt programokat. Vannak olyan gyerekek, akiket nem köt le a mese, inkább a közös játékoknak örülnek. Mások a kimerültség miatt nem szeretnének aktívan részt venni a játékokban, ezért szívesebben hallgatnak meg egy mesét.

TIPP: Azt javasoljuk, a kórterembe lépve ajánlj többféle programot is a gyerekeknek. Hadd válasszák ki ők, mi az, amivel szívesebben töltik veled közösen az időt. Így garantáltan sikered lesz!

Mi a teendőm szervezőként?

A szervezők azok, akik a meseolvasók regisztrálásában, eligazításában, eszközökkel való ellátásában segítenek. Ha szervezőként veszel részt a programban, akkor a kiválasztott napon (vagy napokon) vállalod, hogy kicsivel 14:00 előtt érkezel a Gyermekgyógyászati Klinikára (Pallagi úti sorompós bejáratnál balra a második épület) és ott is maradsz 17:00-ig, hogy a meseolvasási- és játék idő teljes hosszában a meseolvasók segítségére lehess.

Megkapod a főszervezők telefonszámát, akiket bármilyen probléma vagy kérdés esetén felkereshetsz a program ideje alatt.

 • Az ő feladatuk, hogy kipakolják a regisztrációs pult részeit (asztal, szék, rollup), a meseolvasók által használható eszközöket (játékok, könyvek) és a “Tapi Falat”, ahol minden résztvevő elhelyezheti a kézlenyomatát.
 • Tájékoztatják az érkező meseolvasókat az intézményen belüli szabályokról
 • Emlékfotót készítenek és segítenek a Tapi Falon kézlenyomatot elhelyezni. A kézlenyomatához mindenki odaírhatja a nevét vagy egy üzenetet, gondolatot.

 

Szabályok a Klinikán

A Meseklinika zökkenőmentes megvalósításához kérünk, hogy tartsd be az alábbiakat.

 • Az intézményen belül fotókat és videókat készíteni csak és kizárólag előzetes írásos engedéllyel szabad!!! Ezzel az engedéllyel a szervezők rendelkeznek. Ha fotót szeretnél készíttetni magadról emlékbe, fordulj hozzájuk!
 • A gyerekeknek tilos ételt, italt (kis csoki, mandarin, stb) és játékokat bevinni!
 • Betegen tilos az osztályokra bemenni!
  Ha van már lefoglalt időpontod, de lebetegedsz vagy bármi más miatt nem tudsz jönni, akkor  írj nekünk az info@meseklinika.hu címre. A foglalt helyedet átadjuk másnak.  
 • 14 év alattiak nem mehetnek az osztályokra!